Lik og del

Lik og delLik og del dette innlegget! Då kan du vinne ein iPad, ei reise eller eit måleri. Du har kanskje deltatt i slike konkurranser?

Nyleg oppretta eg ei Facebook-side til ein kollega av meg som også er forfattar. Sist laurdag var eg ikkje på nett heile ettermiddagen, fordi eg skulle sjå ein fotballkamp i opptak. Når eg sjekka nettet på kvelden kvapp eg. Han hadde satt i gang ein ulovleg konkurranse. Lik og del sida og du er med i trekninga av mi nye bok. Eg ringte han og orienterte om at dette var i strid med Facebook sitt reglement. Han visste ikkje dette og det var attpåtil forlaget som hadde foreslått at han skulle gjere det. Truleg viste dei det ikkje heller. Han handla i god tru. Eg fekk raskt endra konkurransen slik at den var innanfor det som er lov.

Lik og del er spam
For ei kort tid sidan såg eg same brotet på reglementet frå ein lokal kunstnar som ville marknadsføre sida si. Stadig vekk ser eg venner liker og deler konkurranser. Eg har sett meg lei på desse konkurransane, fordi  eg synes det er spam. Eg vil ikkje ha ein feed med spam, og det er du som deler konkurransane som spammer meg. For algoritmane til Facebook er, svært enkelt forklart, slik at når mine venner engasjerer seg i eit innlegg, så får eg det i min feed også.

Mange trur sikkert det er lov å like og dele, men det bryt mot Facebook sine reglar. Facebook må ta ein stor del av skulda for dette sjølv, då dei stort sett ikkje reagerer mot dei som bryt reglane. At vanlege folk som nyleg har tatt i bruk Facebook gjer dette når dei opprettar ei side, synes eg ikkje er rart. Dei ser at andre gjer det og trur difor det er lov.

Verre er det når eit reklamebyrå eller konsulentselskap står bak ei side som bryt reglane for å få fleire likes. Då er det mangel på grunnleggande kunnskap du sjølvsagt skal kjenne til. I nokre tilfeller bryt selskapa truleg medvite reglane fordi dei veit at sannsynlegvis vil ikkje Facebook reagere likevel. Då er det ikkje ein seriøs aktør som marknadsfører sida di.

Kva er lov og ikkje?

Dette er ikkje lov:

  • Det er ikkje lov å be folk like og dele sida di i ein konkurranse.
  • Det er ikkje lov å be folk dele ein konkurranse.
  • Det er ikkje lov å tagge andre personar i ein konkurranse.

Dette er lov:

  • Det er lov å be folk like eller kommentere ditt innlegg for å delta i ein konkurranse.
  • Det er også lov å be deltakarane publisere noko på sida di eller sende ei melding.
  • Du kan skrive at konkurransen er berre for våre følgarar (ein måte å få likes på).

Rapporter ulovlige konkurransar
Kva kan vi gjere for å bli kvitt ulovlege konkurransar? Jo, vi kan alle rapportere sider som bryter konkurransereglane. Facebook gjorde i 2014 sjølv grep for å få ned talet på lik og del konkuranser, ved å gjere postane mindre synlege. Korleis det har fungert veit eg ikkje, men er det nok folk som liker og  deler blir det synleg uansett.

Når Facebook sjølv ikkje tar nok tak i dette, kan vi gjere det for dei. Det gjorde eg nylig når eg rapporterte ei side som tydelig braut reglane og som truleg i tillegg lokka med falske premiar. Det som var lite brukarvenleg var at Facebook ikkje hadde ein rapportfunksjon for ulovlege konkurransar på sjølve posten. Det endte med at eg rapporterte posten for innhald av plagsom og dårlig humor. Vel, Facebook fjerna sida, så sjølv om det ikkje var intuitivt, så nytta det. Det er enklare å rapportere ei side, for då får du valet «rapporter for spam og svindel».

For guds skuld, ikkje lik og del dette innlegget.

 

 

 

Advertisements

One thought on “Lik og del

  1. Tilbakeping: Korleis rapportere falske konkurransar Facebook? | bjornleirdal.info

Kom gjerne med innspel

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s