Storebror ser deg

Pixabay.com - merket for gjenbruk i Google.

Pixabay.com – merket for gjenbruk i Google.

Eg har magiske auge og kan sjå alt pappa! Det seier storebror på fire og eit halvt år, heime hos oss. Det er ikkje den einaste storebroren som kan sjå alt. Facebook, Google, SnapChat, og Instagram ser dine bevegelsar. Det same gjer Finn, DnB og mange fleire.

Tidlegare har eg skrive at personvernet står sterkt i Norge. Det gjer forsåvidt det, vi har strenge personvernlover. Men det hjelper oss ikkje når vi ukritisk samtykker i at våre applikasjonar kan dele vår informasjon med andre. Personvernet vaklar i Norge.

Er vi for ukritiske?

Storebror ser deg definitivt. Det kalles for Big Data. Datatinnsamling for å målrette annonser mot deg. Det er kanskje bra? Det er kjekt at du kan sjå det som interesserar deg på Facebook, og ikkje alt det andre søppelet. Det er bra å få  på tilbod akkurat dei varene du likar frå Coop, og ikkje dadlar og bringebærrullade. Men veit vi kva som blir konsekvensane om nokre år? Datamengda om deg og meg veks til nye høgder. Kva kan vere risikoen?

Eg har sjølv vore rimelig avslappa og ukritisk til dette.  Javel, dei samlar inn informasjon, men eg har ingenting å skjule. Fleire tenker nok som meg, men vi er truleg naive. Vi skal ikkje så mange år tilbake då folk hadde sett på dette som svært krenkande overvaking og spionasje. Kan hende vi lever i ei boble som vil sprekke før eller seinare? Har inntoget av sosiale media gjort oss sløve? Dæven, det tenkte eg ikkje på, seier vi når bobla sprekk.

Det kan bli farlig

Har du tilgang til VG +, bør du lese denne artikkelen. Den viser kor mykje storebror veit om deg ut frå kryssinformasjon av spor du legg frå deg på internett og analyse av desse dataane. Det vert brukt til mellom anna målretta annonsering og politisk påverkning. Du blir analysert ned på detaljnivå. Dei ser din politiske ståstad, din seksuelle legning, din religion og din personligheit. Det er ikkje alle stader i verden det er trygt at folk veit kva tru, politisk ståstad og seksuell legning du har. Då kan det bli farlig.

Det er sjølvsagt stor fare for identitetstjuveri og hacking. Eg er ingen ekspert, men når vi veit at Instagram ikkje krypterer sine data, kan ein datakyndig person på same trådlause nettverk svært enkelt kople seg på kontoen din. Då hjelper det lite at du beskytter bildene dine bak eit passord. Likevel bruker vi Instagram ukritisk.

Ja, storebror har definitivt magiske auger. Det er ingen tvil om det, spesielt om du legg frå deg spor. Vil du sjå eit godt døme på korleis storebror Google gjer dette, bør du lese Hans Petter Nygård Hansen sin artikkel Google ser og følger deg. Den gir deg også oppskrifta på korleis du kan hindre Google i å gjere dette.

Advertisements

Kom gjerne med innspel

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s