Er det du eller Facebook som eig bildene dine?

SkjermbildeFacebook

Er dette mine bilder eller Facebook sine?

Trudde du at norsk opphavsrett og åndsverklova gjer at du har fullt eigarskap til bilder du deler i sosiale medier? Stoler du på at Facebook respekterer norsk lov? Er du av dei som ikkje gidd å lese lange tekstar om personvern, men godtar vilkåra utan å ha lese? La oss ta på kritiske briller og sjå kva Facebook seier om dette.

Du eig alt innhald og kontrollerer det sjølv
«Du eier alt innhold og all informasjon som du publiserer på Facebook, og du kan kontrollere hvordan du deler dette, via innstillingene for personvern og applikasjoner

Dette høyres jo bra ut? So far so good, men so kjem ei sørgelig oppfølging du nærast må ha juridisk embetseksamen for å forstå.

«Når det gjelder innhold som er beskyttet av opphavsrett, for eksempel bilder og videoer (opphavsrettsbeskyttet innhold), gir du oss følgende spesifikke tillatelser, underlagt innstillingene dine for personvern og applikasjoner: Du gir oss en ikke-eksklusiv, overførbar, vederlagsfri og verdensomfattende lisens, underlisensierbar, til å bruke alt opphavsrettsbeskyttet innhold du publiserer på eller i forbindelse med Facebook (åndsverklisens)».

Facebook kan ikkje selje bildene dine, berre låne dei vekk
På klarspråk betyr dette at Facebook ikkje kan selge bildene dine, men dei kan låne dei vekk mot eit lite vederlag. Dei kan med andre ord tene pengar på dine bilder utan at du blir varsla om det. Facebook-eigde Instagram har tilsvarande formuleringar.

Så når Facebook hevdar at dette er nødvendig for at dei skal vise bildene på plattforma (hevda i twitter-dialog om temaet), så er det ein bløff. Det reelle er at Facebook sikrar seg fleire rettar enn dei treng for å drive tenesta. Dei kan dele dine bilder utan å varsle deg fordi du allereie har gitt dei lov, ved ukritisk å akseptere deira retningslinjer. Dette kan jo vere greit å vite.

Så  er det jo selvfølgelig berre ein mikroskopisk sjanse for at dine bilder skal bli lånt vekk i eit svært hav av hundrevis av milliarder bilder som blir delt årlig. Men eg synes likevel ikkje det er greit at Facebook tar seg til rette på ein slik måte.

Kva meiner du?
Til sjuande og sist handlar det sjølvsagt likevel om at du tenker over kva du legg ut av bilder i sosiale medier. Kva er privat og kva er personlig? Kor mykje ønskjer du å dele med andre? Har du ein offentlig profil? Å dele andre sine bilder er veldig enkelt, og alle har eit eige ansvar for kva dei deler. Bruk sunn fornuft.

 

Her finner du andre relevante bloggar om temaet
For ordens skuld: Eg har berre sett kritisk på Facebook og Instagram i denne bloggen, ikkje andre sosiale nettverk. Her finn du fleire relevante linkar.

http://sempro.no/blogg/facebook-eier-ikke-innholdet-ditt-dine-bilder-er-dine-bilder

http://www.akam.no/artikler/deler-du-bilder-pa-facebook/157945

http://masterbloggen.no/blog/2013/06/24/barn-personvern-og-sosiale-medier/

http://www.kommunikasjon.no/bransjen/nyheter/hvem-eier-min-blogg

 

 

Advertisements

7 thoughts on “Er det du eller Facebook som eig bildene dine?

  1. Bra oppsummering, Bjørn. Personlig forstår jeg ikke at mannen og kvinnen i gata er urolig for rettighetene til bildene sine. Uansett hva lovverket sier, må man bruke sunn fornuft når man deler bilder offentlig. Som du sier er sannsynligheten liten, blant alle de milliarder bildene som blir delt, at akkurat ditt bilde skal brukes til noe kommersielt eller annet crazy.

  2. Tilbakeping: Du treng ikkje #loggeav | bjornleirdal.info

  3. Tilbakeping: Ello er eit protestrop | bjornleirdal.info

Kom gjerne med innspel

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s